Andere werken van Samuel Beckett

samuel-beckettNaast zijn meesterwerk ‘Wachten op Godot’ heeft deze bijzondere schrijver uiteraard nog heel wat andere werken op zijn naam staan. Hij schreef vooral toneelstukken, maar hij heeft ook tal van korte verhalen, gedichten, novellen en romans geschreven.

Alhoewel Beckett uitgegroeid is tot een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw, had hij in zijn beginjaren moeite met het vinden van een eigen stijl. Geïnspireerd door James Joyce probeerde hij in zijn eerste boek deze stijl over te nemen. Het resultaat was echter niet waarop hij had gehoopt en het boek werd in 1934 als verhalenbundel uitgegeven onder de naam ‘More Pricks than Kicks’.

In 1938 werd zijn boek ‘Murphy’ uitgegeven. Alhoewel dit boek als tweede boek uitgegeven werd, was het eigenlijk het derde boek dat hij geschreven had. Zijn tweede werk, ‘Dream of Fair to Middling Women’, werd pas in 1992 uitgegeven, drie jaar na zijn overlijden dus.

Een van zijn belangrijkste werken is de zogenaamde Beckett-trilogie. Deze bestaat uit drie afzonderlijk te lezen boeken: ‘Molloy’ uit 1951, ‘Malone Meurt’ uit 1951 en ‘L’Innomable’ uit 1953. Het bijzondere aan deze trilogie is dat de verhalen steeds abstracter worden. In het laatste boek uit de trilogie, ‘L’Innomable’, is er zelfs geen enkele referentie meer naar plaats of tijd. Het is een monoloog van een niet nader beschreven persoon, waarbij enig plot volledig ontbreekt. Dit ontbreken van enige tijds- of plaatsaanduiding is Beckett trouwens helemaal niet vreemd. Ook in zijn toneelstuk ‘Wachten op Godot’ ontbreken deze gegevens volledig.

In het totaal heeft Beckett meer dan dertig toneelstukken en dertig kortverhalen op zijn naam staan. Zijn oeuvre aan novellen en romans is met een tiental boeken, eerder beperkt.

Heel opvallend is dat in al zijn werken vrij abstract zijn. Heel vaak is er een complete afwezigheid van tijd en plaats of worden deze op een minimalistische manier beschreven. Pessimisme en fatalisme staan in zijn werken vaak centraal, net als het chaotische innerlijke van de mens en de zinloosheid van het bestaan.