Wachten op Godot

Het verhaal

waiting-for-godot‘Wachten op Godot’ gaat over twee mannen, Vladimir en Estragon, die, zoals de titel van het toneelstuk al aangeeft, wachten op Godot. De twee mannen wachten op een onbepaalde plaats en in een onbepaalde tijd. Het enige aanknopingspunt van plaats en tijd is een boom, die het verstrijken van de tijd aangeeft. Op veel gebeurtenissen hoef je in het boek niet te rekenen. Doorheen het hele toneelstuk komen er eigenlijk maar drie personages op bezoek bij Vladimir en Estragon: Pozzo en zijn slaaf Lucky en een jongen die hen dagelijks komt meedelen dat Godot vandaag niet, maar zeker morgen zal komen.

Eigenlijk beschrijft het toneelstuk vooral de gesprekken tussen Vladimir en Estragon. En ook deze gesprekken hebben op zich niet veel inhoud. Ze weten niet waar ze zich bevinden, in welke tijd ze zich bevinden, waarom ze wachten op Godot en, misschien nog het meest bizarre van allemaal, wie Godot nu eigenlijk juist is.

De symboliek

Het verhaal ‘Wachten op Godot’ is dus eigenlijk heel bizar en moet het vooral hebben van de absurditeit van de conversaties van de personages en de symboliek.

Omdat deze symboliek op verschillende manieren kan geïnterpreteerd worden, is het een heel beklijvend verhaal. Elke lezer kan er als het ware een eigen symboliek in terugvinden.

Er wordt tijdens het verhaal nooit uitgelegd wie of wat Godot nu eigenlijk is. Sommigen beweren dat Godot staat voor ‘God’. In het Engels zou deze theorie nog kunnen kloppen: God-ot. Het toneelstuk werd echter origineel in het Frans geschreven, waardoor deze theorie niet helemaal ondersteund kan worden. God is in het Frans immer Dieu, en heeft dus geen enkele verwijzing naar het woord God.

Vladimir en Estragon wachten vooral op antwoorden die Godot hen zou kunnen geven. Godot zou dus ook kunnen staan voor de zin van het leven. De personages wachten dus als het ware op iets wat hun leven zin zal geven. En ook al brengt Godot deze zin niet tot bij hen, het wachten op zich geeft hun leven ook al een zin. Het louter bestaan is dus helemaal niet zinloos.