Wie is Samuel Beckett?

samuel-beckettSamuel Beckett is een opmerkelijke Ierse schrijver en dichter uit de twintigste eeuw.

Wie Samuel Beckett zegt, denkt meteen aan zijn bekendste werk ‘Wachten op Godot’, een toneelstuk waarin twee personages, Vladimir en Estragon, wachten op een zekere Godot. Beckett schreef het toneelstuk in 1952 oorspronkelijk in het Frans ‘En Attendant Godot’ en vertaalde het twee jaar later, in 1954 naar het Engels ‘Waiting for Godot’, maar hierover later meer.

Wie is deze ietwat vreemde en teruggetrokken persoon die een van de meest opmerkelijke schrijvers werd van de twintigste eeuw?

Samuel Beckett werd in 1906 in Dublin, Ierland geboren en groeide op in een vrij welgesteld protestants Iers-Brits gezin. Zijn vader was een sportieve kerel, die Samuel zijn voorliefde voor boksen en tennis bijbracht. In zijn tienerjaren was Beckett ook een fervent cricket- en rugbyspeler. Zijn moeder was een eerder strenge vrouw die heel wat ernstiger in het leven stond dan zijn vader. Van haar erfde hij dan ook zijn ernstige, ietwat vreemde en teruggetrokken aard.

Al van jongs af aan was Beckett gepassioneerd door alles wat met literatuur en taal te maken had. Na zijn middelbare school in Enniskillen, Noord-Ierland, ging hij in 1923 studeren aan het Trinity College in Dublin, waar hij Moderne Talen volgde. Hij studeerde er in 1927 af met een diploma Bachelor of Arts – Frans, Italiaans en Engels op zak.

Na zijn studies trekt Beckett naar Parijs, waar hij als universitair docent aan de Ecole Normale Superieur lesgeeft. Het is daar dat hij James Joyce ontmoet, een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. James Joyce wordt niet alleen de leermeester van Beckett, maar tussen de twee mannen ontstaat, door hun gezamenlijke passie voor literatuur, een bijzondere vriendschapsband.

In 1930 keert Beckett terug naar Ierland, waar hij twee jaar gaat werken aan het Trinity College. Daarna hield hij het daar ook voor bekeken en reisde gedurende een tijdje door Europa om zich uiteindelijk in Parijs te gaan vestigen. Hij woonde en werkte er tot aan zijn dood in 1989.

In 1969 won Beckett de Nobelprijs voor de literatuur.